Aké podpníky jabloní by ste si mali vybrať pre bohatú úrodu a správne pestovanie stromov jablone?

Pre každý ovocný strom by ste si mali vybrať správny podpník. Z akých podpníkov pre jablone však máte na výber?

Podpník m9

Najpoužívanejší podpník pre jablone, vďaka tomu, že slabo rastie, núti k skorej, pravidelnej a bohatej rodivosti. Je vhodný pre pestovanie štíhleho vretena, na drôtenku a vyžaduje oporu. Hodí sa pre nižšie tvary stromčekov.

Darí sa mu len v kvalitnej pôde a vzhľadom na plytký koreňový systém vyžaduje dostatočnú závlahu. Podpník M9 odporúčame využívať pre rovinaté oblasti. Je mrazuvzdorný.

Podpník m26

Má takmer rovnaké vlastnosti ako podpník m9, ale nevyžaduje opornú konštrukciu, napriek tomu je vhodný aj na ovocnú stenu. Do rodivosti vstupuje veľmi skoro. Je odolný mrazom. V posledných rokoch si získava stále viac priaznivcov.

Podpník mm106

Stredne bujne rastúci podpník, ktorý nevyžaduje oporu. V ovocných škôlkach začal nahrádzať podpník m4. Tento podpník zoslabuje rast naštepenej odrody o 20 – 25%. Hodí sa pre stredne veľké tvary. Pri zbere používame rebrík. Podpník mm106 sa využíva vo svahovitejších terénoch, je odolný voči voške krvavej.

Podpník mm111

Ďalší stredne rastúci podpník jablone, ktorý nevyžaduje oporu. Má dobrú stabilitu v pôde, preto sa najviac využíva pre odrody stĺpovitých jabloní. Je vhodný do ľahších a suchších pôd.

Podpník a2

Švédsky, bujne rastúci, mrazuvzdorný podpník, ktorý vďaka bohatej koreňovej sústave nepotrebuje oporu. Naštepené odrody nastupujú do rodivosti v 4.roku. Podpník A2 je vhodný pre svahovité polohy s ťažšou pôdou, využívaný v sadoch s vyššími nadmorskými výškami (m.n.m.).

 

Ak bol pre vás tento článok o podpníkoch užitočný, budeme radi, keď ho budete zdieľať s vašimi priateľmi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *